Péntek este nagy szélvihar volt és sok szilva lepotyogott a fáról. Nem igazán finom még enni ézért inkább sütit sütöttem belőle. Isteni lett. Itt a neten találtam rá a receptre de ez is megy a kedvencek közé. Z. és Gréti na meg az én véleményem alapján:)))
Ime a recept:
Szilvás sütemény vaníliakrémmel
Hozzávalók:
Gyúrt tészta:
150 g liszt
1 csapott teáskanál sütőpor
65 g cukor (kb. 4 evőkanál)
1 tojás (közepes méretű)
75 g lágyvaj vagy margarin
Vaníliakrém:
1 tasak vaniliás pudingpor
40 g cukor (kb. 2 evőkanál)
500 ml tej
2 tojás (közepes méretű)
Feltét:
750 g szilva vagy ringló
25 g olvasztott vaj
1 jó púpos evőkanál cukor
1 tasak vaniliáscukor
Mandulaszeletek a szóráshoz (elhagyható)
Elkészítés:
A lisztben elvegyítjük a sütőport, és egy keverőedénybe szitáljuk. Hozzáadjuk a cukrot, a tojást és a vajat, jól összedolgozzuk, majd kis időre hideg helyre tesszük.
A tésztát egy enyhén belisztezett munkalapon kerek lappá nyújtjuk (átmérő 32 cm), és egy alján kivajazott, kerek tepsibe (átmérő 30 cm) helyezzük. Az oldalát kissé felnyomkodjuk, és egy villával a tésztát többször megszurkáljuk.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 15 perc
A pudingport a tasakon található utasítás szerint elkészítjük a tejjel és a cukorral, belekeverjük a tojást és a krémet egyenletesen az elősütött tésztalapra kenjük.
A szilvát vagy ringlót megmossuk, lecsöpögtetjük és megtöröljük. A gyümölcsöt négybe vágjuk, kimagozzuk, és a belsejével fölfelé koszorú alakban a krémre helyezzük. A süteményt készre sütjük.
Alsó és felső sütés: kb. 200 °C (előmelegítve)
Légkeveréses: kb. 180 °C (előmelegítve)
Gáz: kb. 4. fokozat (előmelegítve)
Sütési idő: kb. 30 perc
Sütés után a süteményt azonnal megkenjük vajjal, és hagyjuk kihűlni. A cukrot és a vanillincukrot elkeverjük, és a süteményre szórjuk. Ízlés szerint mandulaszeletekkel ízesítjük. Tejszínhabbal tálaljuk.